Duurzaamheid tips voor voedsel
25-10-2024
Auteur: Achterhoek Convention Bureau
Afgelopen dinsdag 22 oktober vond er een kennissessie plaats over de duurzaamheid van voedsel in het Keunenhuis van Nel Schellekes. Greendish nam ons mee in een verhaal over voedselverspilling, voedselduurzaamheid en hoe bedrijven hiermee om kunnen gaan..
Voedsel draagt 30% bij aan de mondiale CO2-uitstoot. Door betere keuzes te maken en voedselverspilling te verminderen, kan deze uitstoot met de helft worden gereduceerd. Daarnaast is voedsel verantwoordelijk voor 75% van de ontbossing, voornamelijk door veeteelt.
Hierbij onze tips:
Tips om voedselverspilling tegen te gaan
- Inkoop op aantal gasten bij een buffet: Baseer je inkoop op het aantal gasten voor buffetten. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de inkoop vaak voldoende is.
- Controleer je voorraad: Controleer je voorraad voordat je bestelt om dubbele aankopen te voorkomen en verspilling te minimaliseren.
- Goede opslag: Bewaar producten op de juiste locatie en temperatuur. Gebruik het FIFO-principe (first in, first out) om te zorgen dat oudere producten eerst worden gebruikt.
- Conserveermethoden: Pas conserveermethoden toe om de houdbaarheid van producten te verlengen.
- Hergebruik producten: Maak van lelijke bananen een bananenbrood of gebruik restjes groenten voor een salade. Dit helpt om voedselverspilling te reduceren.
- Verlaag portiegrootte: Bied kleinere porties aan en vraag gasten of ze extra’s willen.
- Buffet met kleine borden: Gebruik kleine borden voor buffetten om opscheppen te beperken en voedselverspilling te verminderen.
- Hergebruiken van schillen: Eierschalen kunnen worden gebruikt in de tuin en sinnaassappelschillen kan je laten ophlaen, zodat het verwerkt kan worden in andere producten, zoals zeepjes. eierschalen voor de tuin of sinaasappelschillen in andere gerechten.
- Doggybags: Als de gast alsnog eten over heeft, vraag of ze een doggybag mee willen, zodat zij het op een later moment alsnog kunnen opeten.
Betere voedselkeuzes voor lagere CO2-uitstoot
- Korte keten: Kies voor producten met niet meer dan één tussenschakel.
- Volkoren granen: Gebruik volkoren granen in plaats van witte varianten. Volkoren granen hebben minder bewerkingsprocessen nodig, waarbij er minder afval.
- Twee keer per week minder vlees: Als heel Nederland twee keer per week minder vlees eet, besparen we de hoeveelheid bos die gelijkstaat aan de provincie Limburg.
- Vega of Half om Half: Kies voor vegetarische of half om half gehakt.
- Kies kip of varkensvlees: Geef voorkeur aan kip en varkensvlees in plaats van rundvlees. Rundvlees heeft een hogere voedsel- en waterbehoefte, grotere methaanuitstoot en meer landgebruik per kilogram geproduceerd vlees.
- Plantaardige eiwitten: Maak meer gebruik van plantaardige eiwitten, zoals peulvruchten, noten en zaden.
- Jongere kazen: Gebruik jongere kazen, omdat deze minder melk en daardoor minder vee vereisen.